Kup kiszone warzywa.
Kiszonki są tak silnie związane z polską kuchnią, że uważamy, iż jest to typowo słowiański frykas, rzadko spotykany w pozostałych krajach świata. Jednak domowe kiszonki popularne są nie tylko na terenie Europy, ale także w Azji oraz w obu Amerykach.
Z jakiego powodu kwaszone przetwory warzywne są popularne?
Historycy potwierdzili, iż metoda zabezpieczenia pokarmów poprzez ich przechowywanie w solance, w soli albo w zlewie z octu, znana jest ludzkości od ponad czterech tysiącleci. Proces ten przypuszczalnie nie została odkryta w Europie, a na terenach dawnej Mezopotamii. Pokarm poddany fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, gdyż niska kwasowość zawiesiny, w której się go zanurza, utrudnia namnażanie się bakterii przyspieszających gnicie. Kilka wieków wstecz była to optymalna metoda, aby zwiększyć czas zdatności do konsumpcji mięsa, ryb oraz warzyw nawet o kilkanaście tygodni. W związku z tym wynikła tradycja szykowania m.in. kiszonek warzywnych z myślą o miesiącach zimowych. Kwaszonki od zarania swojego istnienia słyną z aspektów prozdrowotnych, co naturalnie jest potwierdzone. Charakteryzują się one m.in. dużą zawartością witaminy C, stąd też żeglarze statków, które miały w magazynie kiszonki, sporadycznie chorowali na szkorbut. Co ciekawe, w języku polskim kwaszone przetwory z warzyw określa się w swobodnej mowie “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… karma objętościowa dla zwierząt np z owsa i grochu.
Kiszonki – co można kisić?
Najbardziej rozpowszechnionym kiszonym warzywem jest ogórek, rozpoznawany generalnie w większości rejonów świata, również w USA i w Kanadzie, gdzie ten rodzaj przetworów warzywnych nie jest bardzo popularna. Jednakże ogórki kwaszone są tam bodajże nadzwyczaj lubianym uzupełnieniem hot-dogów, kanapek oraz burgerów. Nad Wisłą oprócz ogórka, bardzo popularne są kiszona kapusta i buraki, z których korzysta się do przyrządzania surówek oraz zup. Ale nie tylko te warzywa można kisić. W różnych rejonach świata kisi się m.in. białą rzodkiew, bakłażany oraz owoce (przykładowo gruszki), a czasami nawet jaja.
Solanka i ocet wpływają na teksturę oraz smak warzyw, nadając im chrupkość i kwasowość. Domowe kiszonki nie tylko warzywne, z biegiem lat stały się bazą lub ważnym dodatkiem do niezliczonej liczby potraw narodowych. Warto wiedzieć, iż smak kiszonych przetworów różnić się w poszczególnych regionach świata, gdyż jest on zależny od dodatków do zalewy, które stosuje się w trakcie kwaszenia. W efekcie ogórek wyprodukowany według standardowego polskiego przepisu, nie będzie smakował tak jak ten wyprodukowany np. w Izraelu.
Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]
Polecane artykuły
Jaką kawę wybrać?
Trapez na dach – ekonomiczne i wytrzymałe pokrycie
Antena naziemna – prosta droga do oglądania telewizji