Wyjątkowy smak kwaszonej kapusty jest integralną częścią środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona składnikiem licznych potraw i każdy Polak stosunkowo często kładzie ją na swoim stole. I bardzo dobrze, gdyż kwaszona kapusta to bardzo zdrowa żywność.
Kapusta kiszoną – dlaczego warto spożywać?
Kapusta kwaszona, albo kiszona, bowiem te dwa przymiotniki stosuje się na zmianę, to jeden z tych artykułów żywnościowych wynalezionych na skutek szukania przez człowieka metody na kilkumiesięczne składowanie pożywienia. Drobno poszatkowane liście białej kapusty stają się zdatne do spożycia przez długi czas na skutek zastosowania fermentacji mlekowej. Kiedyś jedzenie kapusty kwaszonej umożliwiało dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, których zdobycie podczas zimy było zdecydowanie bardziej skomplikowane niż w dzisiejszych czasach. A warto podkreślić, iż w kapuście kwaszonej jest dużo substancji koniecznych dla właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To świetne źródło witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, witaminy A, a także witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz mającej dodatkowo właściwości przeciwbólowe i antybakteryjne. W produkcie tym znajdują się także inne konieczne dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (przykładowo B1, B5, B12). Prócz tego, kapusta kwaszona to źródło m.in. żelaza, kwasów tłuszczowych omega-3 czy magnezu. Zarazem to pożywienie niskokaloryczne, z tej przyczyny rekomenduje się jego spożycie osobom myślących o odchudzaniu się.
W jakich daniach znajdziemy kapustę kiszoną?
Kapusta kwaszona na naszych stołach pojawia się w dodatkach do potraw, jak i jako główny ich składnik. Niegotowaną z reguły je się ją jako surówkę z tartą marchwią lub siekaną cebulką, która pasuje do potraw z kartofli i ryb, a czasami na słodko – z dodatkiem odrobiny cukru. To też produkt, który znakomicie harmonizuje z grzybami oraz czerwonym mięsem, więc wykorzystuje się ją w nadzieniu do pierogów, krokiecików i łazanek. Naturalnie, bez kapusty kwaszonej nie mielibyśmy ukochanych polskich dań – góralskiej kwaśnicy, kapuśniaka czy bigosu.
Właściwie każda babcia ma swój sposób na kiszoną kapustę, jednak w dzisiejszych czasach coraz rzadziej zakwasza się ją w mieszkaniu, gdyż nie ma już potrzeby gromadzenia pożywienia na zimę. Kwaszoną kapustę w dużych oraz małych pojemniczkach bez trudu znaleźć można w każdym sklepie osiedlowym, a także można zamówić ją za pośrednictwem internetu. Polscy wytwórcy mają w swojej ofercie również ekologiczną kapustę kwaszoną.
Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]
Polecane artykuły
Panele dachowe na rąbek pasują do wielu stylów architektonicznych
Jaką kawę wybrać?
Trapez na dach – ekonomiczne i wytrzymałe pokrycie