Chcesz kupić ogórki kiszone w worku? Powinieneś odwiedzić ten adres.
W sałatce, na kanapce, w zupie bądź jako dodatek do dania głównego – ogórki kiszone w środkowoeuropejskiej kuchni konsumujemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. I my to popieramy, bo kiszone warzywa są równie zdrowe, co pyszne.
Kwaszone ogórki – przygotuj je sam albo kup gotowe
Ogórki kiszone to warzywa, które wystawiono na działanie procesu fermentacji. Ich zrobienie jest niezmiernie proste. Używa się do tego dużych kamiennych garnków albo drewnianych beczek, w których surowe ogórki razem z przyprawami zalewa się wodą z solą. Potem pozostawia się pojemnik na przynajmniej kilkanaście dni w chłodzie, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje zawartość. Wielbiciele mało kwaśnych kiszonek mogą przystąpić do konsumpcji ogórków już po kilku dniach – ogórki tego typu to tak zwane ogórki „małosolne”. W bazowej recepturze do solanki wraz z ogórkami wkłada się ząbki czosnku i koper, jednak smak kiszonych ogórków można podkręcić również innymi przyprawami, np. cząstkami chrzanu, liśćmi laurowymi albo ziarnami gorczycy. Rzecz jasna nie wszyscy mają czas czy też dostatecznie miejsca w kuchni, aby samemu przyszykować takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje również piwnicą lub spiżarką, w której może gromadzić żywność w ogromnych ilościach. Nie oznacza to jednakże, iż trzeba zrezygnować z ogórków kiszonych – w każdej chwili możemy nabyć je w markecie na wagę lub w wygodnych opakowaniach, a więc w kubełkach z rączką albo w workach foliowych, które bez przeszkód da się schować w lodówce.
Jakie minerały i witaminy spożywamy wraz z kwaszonymi ogórkami?
Od setek lat znane jest przekonanie, że warzywa poddane fermentacji zbawiennie oddziaływają na ludzki organizm. I tak jest faktycznie, gdyż wespół z kwaszonkami wchłaniamy pomocne bakterie, które redukują pH jelit oraz dobrze wpływają na ich florę, wspomagając tym samym proces trawienia. Ale to nie wszystko! Kwaszone ogórki nie mają wiele kalorii (dostarczają ledwie 12 kilokalorii na 100 g), a jednocześnie zawierają m.in. witaminę A, K1 i C, witaminy z grupy B, jak również wiele minerałów ważnych dla prawidłowego działania organizmu, to np. wapń, żelazo, magnez, sód i mangan. A co z zalewą po kiszonych ogórkach? Jeżeli lubimy kwaskowate smaki, rekomendujemy nie wylewać jej po spożyciu kiszonek. Lepiej wykorzystać ją do zupy ogórkowej lub wypić, ponieważ w trakcie kiszenia składniki odżywcze przedostają się częściowo do soku. Trzeba jednak zaakcentować, na kwaszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kiszonkach znajduje się bowiem znaczna ilość soli.
Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]
Polecane artykuły
Części zamienne do Dacia znajdziesz je w moto sklepach online!
Drzwi wejściowe drewniane – standardowe, dwuskrzydłowe i na wymiar
Naturalne źródło witamin – sok z kiszonej kapusty i buraków