Zamów żurek.
W ostatnich latach rzadko już jemy obiady składające się z dwóch dań. Z powodu ciągłego braku czasu, co wywołuje konieczność błyskawicznego nasycenia się, często omijamy zupy, ograniczając się do potraw niegdyś oferowanych zazwyczaj jako to drugie danie. Lecz tradycyjne polskie zupy, jak np. barszcz biały i żurek, długo jeszcze będą z nami. Nawet jeśli własnoręcznie gotujemy je już wyłącznie sporadycznie, to nieprzerwanie są one stałym punktem w menu restauracji oraz lokalów z polską kuchnią, jak również są obligatoryjnie serwowane w trakcie obiadów wielkanocnych czy bożonarodzeniowych.
Barszcz biały to nie żurek – co wyróżnia te potrawy?
Kiedy spyta się obywatela polski o zupę gotowaną na zakwasie z mąki, to błyskawicznie wymieni on albo barszcz biały albo żurek. Mnóstwo osób często nie rozróżnia, iż to dwa odrębne dania, stosując te nazwy na zmianę. Tymczasem co do zasady żurek gotuje się na zakwasie z mąki żytniej, barszcz biały z kolei – z zakwasu na mące pszennej. Ale to nie jedyne, co odróżnia te zupy, choć warto stanowczo zaznaczyć, iż nie ma jednego obowiązującego przepisu na żurek i drugiego na barszcz biały. Gotowanie jest wszak sztuką, a każda potrawa odzwierciedla osobiste preferencje i wprawę kucharza. Co jednak da się wymienić to fakt, iż do barszczu białego zwykle dodaje się więcej włoszczyzny i grzybów. Zabiela się go też tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu z mąki można wykorzystać sok kapusty kiszonej czy z ogórków kwaszonych. Tymczasem z żurkiem zagadnienie jest bardziej złożone, bowiem w ramach tej grupy zup można wydzielić 3 rodzaje:
– gęsty, kwaskowaty żur gotowany najczęściej ze sporą ilością czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, podawany z ziemniakami;
– lekki, umiarkowanie zawiesisty żurek, zabielany suto śmietaną i przyprawiany dużą ilością majeranku, podaje się go najczęściej z jajkiem i chlebem;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle gotuje się na zakwasie żytnim lub chlebowym.
Nie musisz robić samemu bazy na barszcz biały i żur
Preparacja zakwasu na wyliczone powyżej zupy nie jest trudne, choć nie każdemu udaje się za pierwszym podejściem. W literaturze kulinarnej przeczytać można wiele instrukcji, jak zrobić zakwas, z których warto skorzystać. Wykorzystując jednakże samodzielnie przygotowany zakwas powinno się zamierzać gotowanie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. Z tej przyczyny, gdy ochota np. na żur najdzie was ni stąd, ni zowąd, można sięgnąć po gotowy zakwas, który sprzedawany jest w praktycznych butelkach, wystarczających na przygotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, zarówno tych online, jak i tradycyjnych, bez przeszkód kupimy zakwasy z mąki żytniej czy pszennej, dzięki którym przyrządzimy wyborny barszcz biały i żurek staropolski lub śląski.
Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]
Polecane artykuły
Jaką kawę wybrać?
Trapez na dach – ekonomiczne i wytrzymałe pokrycie
Antena naziemna – prosta droga do oglądania telewizji