Zbiorniki stalowe i zbiorniki fermentacyjne dla przemysłu

Jednym z najbardziej stabilnych chemicznie stopów jest stal nierdzewna. Nie reaguje z kwasami, nie rdzewieje i nie traci swoich właściwości nawet w ekstremalnych temperaturach. Jest to związane z zawartością chromu, który przy kontakcie z powietrzem wytrąca się ze stopu i formuje na powierzchni niezauważalną warstwę. Ochrania ona stal przed negatywnym działaniem licznych substancji chemicznych, jak również polepsza jej odporność na niekorzystne warunki. Z tego powodu zbiorniki ze stali nierdzewnej są stosowane w wielu obszarach przemysłu.

Zbiorniki nierdzewne dla przemysłu kosmetycznym

Z uwagi na fakt, że stal nierdzewna nie reaguje z związkami chemicznymi używanymi do wytwarzania kosmetyków, wyprodukowane z niej zbiorniki są szeroko stosowane w tej branży. Używa się ich zarówno do składowania znacznych ilości ukończonych już środków, jak i do prowadzenia procesów produkcyjnych. Wymienione wyżej właściwości powodują, że zbiornik nierdzewny jest również znakomitym rozwiązaniem dla branży chemicznej oraz zakładów wytwarzających i przetwarzających materiały opałowe.

Zbiorniki nierdzewne w branży spożywczej

Zbiornik ze stali nierdzewnej jest często używany w przeróżnych firmach z szeroko pojętej branży spożywczej – w placówkach gastronomicznych lub zakładach przetwórstwa. W piekarniach, browarach czy gorzelniach wszędzie spotyka się zbiorniki fermentacyjne także wyprodukowane z tego materiału. Oferta przedsiębiorstw zajmujących się produkcją zbiorników nierdzewnych cieszy się zainteresowaniem branży spożywczej w głównej mierze dlatego, że na tego rodzaju pojemnikach nie powstaje osad, który sprzyja skażeniu ich zawartości dzikimi drożdżami bądź zarazkami.