Naturalne źródło witamin – sok z kiszonej kapusty i buraków

Jeśli potrzebujesz soku z kiszonej kapusty, kliknij tu.

Artykuły fermentowane po okresie zapomnienia znowu wróciły do menu Polaków. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają także nowe, do tej pory mniej znane owoce oraz warzywa. Kiedy mówimy o zdrowotnych atutach fermentowanej żywności nie sposób zapomnieć także o napojach takich jak kombucza, maślanka albo wszelkiego typu soki i zakwasy z kiszonych jarzyn. Przede wszystkim te ostatnie są godne zainteresowania – pomagają w nieskomplikowany i szybki sposób dostarczyć naszemu organizmowi składniki konieczne dla jego właściwego działania.

Jakie składniki zawiera sok z kiszonej buraków i kapusty?

Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający sporo substancji wpływających pozytywnie na nasze zdrowie. Najistotniejszym składnikiem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za fermentację. Sok z buraków, kapusty czy inny kwaszonek to też skarbnica witamin. Na uwagę zasługuje w szczególności wysoka zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie filiżanka tych soków ma jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek należy również pić ze względu na obecność witaminy K i P, witamin z grupy B, a także znaczne nasycenie solami mineralnymi.

Sok z kapusty kiszonej – dlaczego powinno się go spożywać?

Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z powodu zawartości bakterii fermentacji mlekowej pozytywnie oddziałuje na naszą odporność oraz pracę układu pokarmowego. Dodatkowo nagromadzenie witamin polepsza działalność układu nerwowego, łagodzą symptomy depresji, szkorbutu i cukrzycy, a także pomagają walczyć ze zmęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki powinny ponadto sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak przykładowo refluks czy wrzody dwunastnicy. Wzmacniają one również apetyt i stanowią osłonę w trakcie kuracji antybiotykami i pobudzają apetyt.

Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]