Zdrowa kuchnia. O soli himalajskiej i kłodawskiej

Jeśli chcesz kupić sól kłodawską niejodowaną, kliknij tutaj.

Sól to składnik konieczny do poprawnego działania organizmu człowieka. Jakie własności ma sól kłodawska czy sól himalajska? Czemu należy ich używać w gastronomii?

Różowa sól himalajska – jakich pierwiastków dostarcza?

Sól kuchenna to jedna z najlepszych przypraw, która wspaniale uwydatnia smak potraw. Pomimo, iż nieumiarkowane wykorzystanie soli ma niepożądane oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozsądne ilości (nieprzekraczające 6 gramów na dobę) są konieczne dla właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól dostarcza wszak sód, tj. pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną oraz podtrzymanie optymalnego ciśnienia krwi. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze złóż szacowanych na 250 mln lat. Produkt ten zawiera wiele potrzebnych minerałów oraz pierwiastków, takich jak wapń, cynk czy potas, a zarazem nie posiada niebezpiecznych komponentów i zanieczyszczeń, np. toksycznych metali ciężkich. Różowa sól himalajska wspaniale wpływa na smak dań i jest dostępna zarówno w formie drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska – stosowana nie tylko w branży spożywczej

Sól kłodawska niejodowana z kolei to produkt o dużym stopniu czystości – zawiera 97% NaCl i jest idealnym dodatkiem do naszych kiszonek. Jest między innymi kopalnią magnezu, żelaza czy wapnia, a więc pierwiastków niezbędnych do zachowania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie ługuje jej się, toteż nie traci swoich właściwości i jest bez problemu absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest na co dzień stosowana nie tylko w gastronomii, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.

Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]